Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Hogyan készül az egyedi bakelit óra?

Ha zenerajongónk vagyunk vagy zenerajongónak keresünk ajándékot, akkor egy bakelit óra jó ajándék lehet. Ha nálunk is vannak még otthon régi lemezek, akkor érdemes elgondolkodni rajta, hogy van-e kedvünk bakelit óra készítéséhez. Egy egyedi bakelit óra elkészítéséhez van néhány jó tipp, amit érdemes észben tartanunk.

 

1. Bővítsük ki a lemezen található lyukat

A legtöbb bakelitlemezen található lyuk körülbelül 6,25 milliméter átmérőjű. Ez a méretű órakészlet tartalmaz egy óraszerkezetet, amelynek 6,25 milliméter orsója van. A fúró és egy fúrószár segítségével szélesítsük ki a lemez középső furatát, hogy az orsó könnyebben illeszkedjen a lemezbe.

 

2. Csatlakoztassa az óra mozgását a lemezhez

Toljuk át (vagy csavarjuk be) az óraszerkezet orsóját a lemez középső furatán. A mellékelt hardverrel (általában anyával és alátéttel) rögzítsük az óra mozgását a lemezhez. Az anyát meghúzhatjuk az ujjunkkal – nem szükséges csavarkulcsot használni, mert megrepedhet a lemez.

 

3. Fessük be az óramutatókat

A legtöbb óramű-készlethez fekete mutatók tartoznak, és mivel a legtöbb bakelitlemez fekete, érdemes lefesteni a mutatókat. De ha nincs kedvünk festegetni, akkor egy kis kutatómunka után akár találhatunk színes mutatókat, ezüst vagy aranyszínű mutató jól mutat az óra lapján. Viszont, ha a festés mellett döntünk az óramutatók festése előtt feltétlenül használjunk alapozó spray-festéket. Ettől élénkebb lesz a szín plusz, az alapozó segít abban, hogy a festék tapadjon az óramutatókhoz.

 

4. Rögzítsük az óramutatókat

Az óramozgató készletek eltérőek ezért figyelni kell arra, hogy miközben rögzítjük a mutatókat, vigyázzunk a felhelyezéssel, nehogy összetörjük őket.

 

5. Tegyük fel az órát

Találhatunk olyan óraszerkezeteket is, amik beépített akasztóval rendelkeznek. Ez rendkívül hasznos, és rengeteg időt takarít meg. Most már csak egy szöget kell a falba vernie, és íme! Kész!

Persze nemcsak a bakelit óra lehet jó ajándék, hanem legalább ennyire kreatív lehet egy egyedi vágódeszka, ami jó kiegészítője lehet a konyhánknak vagy az ebédlőnknek.

Keresés